This War of Mine

In 2014 bracht 11 bit studios  het videospel This War of Mine  uit, in samenwerking met War Child. Dit oorlogsspel gaat niet over het vechten, maar juist over het overleven als burger in tijden van oorlog. Over de moeilijke keuzes die je moet maken voor eten, onderdak en jouw familie. Enkele jaren terug heeft het Poolse onderwijs besloten om dit videospel op de leeslijst te zetten.

Uit Wikipedia:

“ The game was inspired by the poor living conditions and wartime atrocities that Bosnian civilians endured during the 1992–96 Siege of Sarajevo, the longest city siege since World War II. In November 2014, unlicensed copies of the game were made available online. The developer’s response was to post a number of working Steam keys, encouraging downloaders to share them with friends, and buy the game if their financial situation allowed” 

Als een van mijn eindexamen opdrachten bij Up North moest ik een hypothetische klus van 11 bit studios  uitvoeren. Deze opdrachtgever wilde graag een visuele promotiecampagne voor het lanceren van de bordspel versie van het videospel. Daarbij moest een teaservideo en productfotografie zitten.

Als speler heb je in het spel een kleine groep  mensen en het uiteindelijke doel is om de oorlog te overleven. Dit spel is zo bijzonder, omdat het je laat ervaren hoe het is om iedere dag weer te moeten overleven, maar ook dat oorlog niet eerlijk is en geen medelijden heeft. Het is strategie, maar werkt ook heel erg met een moraal kompas en dat is niet iets wat je in alle spellen tegenkomt. 

Zelf had ik mijn collega’s het spel wel eens zien spelen, maar wist er eigenlijk nog niet veel over. Dus, uiteraard eerst het videospel gespeeld om het spel ook echt zelf te ervaren en de sfeer te voelen. 

Daarnaast uiteraard ook reviews gekeken en geluisterd, maar met name bij het spelen, kreeg ik echt een gevoel van de mood en de toon van het spel. 

Vervolgens trok ik de stoute schoenen aan en heb ik contact opgenomen met 11 bit studios uit Polen. Ik had niet echt verwacht dat ze zouden reageren, maar ze waren erg behulpzaam. Ik kreeg een hele waslijst met artikelen, enkele lezingen en andere achtergrondinformatie over de ontwikkeling van het videospel en ook wilden ze op al mijn vragen antwoord geven.

Tijdens het onderzoek begonnen al verschillende ideeën op te borrelen. Vanaf het begin had ik echter voor de film al in mijn hoofd dat ik graag een transitie wilde maken van het spelen van het bordspel naar de echte wereld van het overleven. Dat je als het ware vanuit het spel naar die wereld gaat. Bij het verder uitwerken hiervan heb ik verschillende live action scenes bedacht die ook in het spel voorkomen, om van daaruit het spel ook echt tot leven te roepen. 

Naast een film moest ik uiteraard ook een serie productfoto’s maken. Foto’s van het bordspel zelf. In zowel de foto’s als in de filmbeelden wilde ik graag het duistere naar voren brengen, passend bij de donkere zijde van het overleven in de oorlog.

Daarom heb ik ervoor gekozen om de foto’s en een deel van de film in een industriële omgeving te maken en ook harde schaduwen te gebruiken. 

Ik ben begonnen met de fotografie. Hierbij heb ik verschillende onderdelen van het spel in een industriële hal gefotografeerd met behulp van één videolamp om het effect van de harde schaduwen goed tot zijn recht te laten komen.  

Het maken van de film had iets meer voeten in de aarde. 

Wij hebben het bordspel in de studio, dus ik heb drie mensen verzameld die het voor mij konden gaan spelen. We hebben het spel vervolgens opgezet in dezelfde industriële hal waar ook de foto’s zijn gemaakt. Het spel is vervolgens op een stapel pallets, staand gespeeld. Het filmen is, net als bij de foto’s, met één videolamp gedaan om de stijl van de fotografie en de film mooi op elkaar te laten aansluiten. Hierbij heb ik op een statief gefilmd, maar ook met de losse hand. Om wat extra sfeer in de bordspel scènes te krijgen, is er ook een rookmachine bijgepakt. 

Daarnaast wilde ik ook live action scenes. Deze zijn op andere locaties gefilmd, waarbij ik mijn broer en een vriendin heb gestrikt om als personages in de film te figureren. Deze scènes heb ik opgenomen bij een oude kaasfabriek en een oude tuinkas. 

Tijdens het monteren bleek het best lastig om goede overgangen van bordspel naar live-action en weer terug te maken, met name om de sfeer van de live action beelden en de beelden van het bordspel op elkaar te laten aansluiten. Met veel gepuzzel is het uiteindelijk geworden wat ik voor ogen had: een film waarbij je vanuit het spel naar de realiteit wordt gehaald en weer terug.

Daarmee was het echter nog niet af. Uiteraard moest er ook geluid/muziek onder en een voice-over. Het geluid en de muziek moet passen bij de sfeer om het meer diepte te geven. Donker, duister en beetje moody. De soundtrack van het videospel was hier ideaal voor, dus ik heb niet lang hoeven zoeken.

Voor de voice-over heb ik Ted Pickman benaderd. De tekst had ik al geschreven en hij heeft het prachtig ingesproken. Zijn diepe stem past helemaal bij de sfeer en daarmee word je nog meer in de sfeer van het spel getrokken.  

Het uiteindelijke resultaat voor mijn promotiecampagne was een serie productfoto’s, een korte aankondigingsfilm en een sfeerfilm.

De ruwe versies heb ik uiteraard eerst aan mijn ‘opdrachtgever’ voorgelegd. Feedback gekregen over wat misschien anders of beter kon. Gelukkig was hij helemaal tevreden met mijn concept en ging de feedback alleen over wat kleine technische dingen.

Na het verwerken van de feedback heb ik de promotiecampagne definitief opgeleverd.  Het resultaat staat op mijn website.

In het begin wist ik niet goed wat ik ervan moest verwachten. Ik heb namelijk zelf niet heel veel met videogames. Maar al gauw kwam ik erachter dat dit wel een heel bijzonder spel is met een bijzonder onderwerp. We staan eigenlijk in onze vrije wereld nooit stil bij wat oorlog betekent en welke invloed het heeft op ons day to day life. Keuzes die gemaakt moeten worden en welke risico’s men dan moet nemen. Het spel is zo bijzonder dat het zelfs op de nationale leeslijst staat bij Poolse scholen. 

Ik vond het erg leuk om deze opdracht met dit onderwerp zo uitgebreid te kunnen onderzoeken en er door middel van foto’s en video’s eer aan te doen. 

Reageer

Je feedback is waardevol voor mij. (Je email wordt niet gepubliceerd)

Wacht......