De foto's zijn er gewoon, je hoeft ze alleen maar te maken.

Robert Capa

Fotografie is iets persoonlijks. Als fotograaf breng je je eigen identiteit mee in de foto’s. Dit uit zich bijvoorbeeld in de compositie en gebruik van het licht. Maar ook de locatie, zo houdt ik mij vooral bezig met fotografie in Friesland. Iedere fotograaf drukt bewust dan wel onbewust een eigen stempel op zijn/haar werk. Maar ook de identiteit van degene die wordt gefotografeerd maakt een foto persoonlijk. Die persoon brengt namelijk een eigen karakter mee. Dit karakter en deze identiteit vindt zijn weg ook naar het uiteindelijke resultaat. Tenslotte is er natuurlijk de kijker; degene voor wie de foto wordt gemaakt. Het is mijn uitdaging om dat beeld te maken dat recht doet aan alle persoonlijke facetten die fotografie in zich heeft.

Trouwreportages

Het maken van een trouwreportage is erg bijzonder. Je bent als fotograaf aanwezig op een dag die voor veel mensen de mooist of speciaalste van hun leven is. Daarnaast is het eignelijk heel divers. Dat zou je misschien niet in eerste instantie denken, maar iedere bruiloft is anders. Andere mensen, locaties en omstandigheden.

Mijn stijl

Mijn stijl van trouwfotografie is documentaire stijl. Wat dit inhoud is dat ik als fotograaf zo minmogelijk invloed probeer te hebben op de situatie en vastleg wat er in het moment gebeurd. Tuurlijk geef ik hier en daar tips zodat ik het beste resultaat krijg, maar niks is in scene gezet om het zo maar even te noemen. Tijdens de bruiloft probeer ik natuurlijk als fotograaf niet te veel op te vallen, maar ik zorg er wel altijd voor dat ik deel ben van het geheel. Ik houd me niet afzijdig waardoor ik de spontane momenten die gebeuren tussen gasten en het bruidspaar goed kan vastleggen. Ook kun je zo makkelijk contact hebben met iedereen en ben je voor hun niet meer alleen de fotograaf maar ook gewoon Vera. Dit zorgt er voor dat iedereen zicht meer op zijn gemak voelt met de camera en heeft als voordeel dat je het gevoel hebt dat je er weer midden in zit als je de foto’s terugkijkt.

Trouwfilms

De eerst vraag die mensen vaak stellen als het om trouwfilms gaat is. “Wat is nu het verschillen tussen een trouwfilm en trouwreportage?” Met foto’s denk je terug aan het moment en met film dan zit je weer helemaal in het moment. Dit komt niet alleen door de bewegende beelden, maar ook vooral door het geluid. Ook kijken bruidsparen de trouwfilm vaker terug dan dat ze in hun trouwalbum kijken.

Gewoon mooie dingen maken.