Portretten in de spotlight

01/03/2024

Het maken van portretten lijkt makkelijk, maar een goed portret is niet zomaar klaar. Er schuilt meer achter dan alleen maar lachen naar de camera. In veel gevallen is een portret de eerste indruk die mensen krijgen van iemand, vooral in dit digitale tijdperk. Daarom wil je als fotograaf, naast een mooie foto, ook een stukje van de persoonlijkheid van de persoon laten zien. Een beeld dat verder gaat dan alleen mooi plaatje. Daarvoor heb je vertrouwen nodig tussen de persoon voor en achter de camera. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk om samen met iemand alle verschillende facetten van creativiteit in een portret te stoppen.

Om mezelf wat meer uit te dagen, besloot ik vorig jaar om een serie studioportretten te maken. Meestal maak ik bij mijn fotografie gebruik van natuurlijk licht en maar 1 licht bron, namelijk de zon. Voor deze serie wilde ik juist graag gebruik maken van een studiosetting met flitslicht en meerdere lichtbronnen.

Om mijn project te realiseren deed ik een oproep op facebook met de vraag wie voor mijn camera wilde staan als model, waarbij ik nadrukkelijk geen professionele modellen wilde. Zelf had ik geen hoge verwachtingen van deze oproep. Als er drie mensen zouden reageren, was ik al blij. Dit bleek even anders. Tot mijn eigen verbazing waren er meer dan 12 mensen die zich opgaven. Dit maakte het project voor mij nog interessanter, vooral omdat ik de meeste niet persoonlijk kende. Dus niet alleen het fotograferen was belangrijk, maar ook hoe je een connectie krijgt met iemand die je daarvoor nog nooit hebt ontmoet om zo tot een mooi resultaat te komen.

Allemaal verschillende mensen, met verschillende karakters. De één verlegen en teruggetrokken en een ander juist weer een wervelwind. Aan mij de schone taak om iedereen zo op hun gemak te stellen, dat ze zich openstellen voor de camera. Naast alle technische dingen die komen kijken bij het maken van een mooi portret, is namelijk de persoon die je wilt fotograferen het belangrijkste onderdeel. Het mooiste resultaat krijg je als je tijdens het fotograferen in een soort van flow komt waarbij je een connectie hebt met je model en het model met jou. Dit maakte het ook allemaal stuk voor stuk boeiende ontmoetingen.

Ik heb geprobeerd om voor iedereen iets unieks te bedenken. Iets wat ik zelf ook nog nooit had geprobeerd. Zo kon ik met elke fotoshoot iets nieuws leren en uitproberen. Naast alle technische dingen die ik heb geleerd door het gebruik van studio licht, denk ik dat ik het meeste heb geleerd van de interacties met al deze verschillende mensen. Hoe je zorgt dat mensen op hun gemak zijn en niet meer zo denken aan de camera.

Het lijkt me erg leuk om dit jaar weer eens zo’n project te doen met weer allemaal andere mensen. Lijkt je het ook leuk om een keer voor de camera te staan en deel te zijn van dit creative process. Neem dan contact met me op en je bent de eerste die de details erover zal ontvangen.

Reageer

Je feedback is waardevol voor mij. (Je email wordt niet gepubliceerd)

Wacht......