Fotoshoots, het werk vooraf.

20/04/2019

Oke, het moest er een keer van komen. Het organiseren van mijn allereerste fotoshoot-actie voor Studio 78A.

Het begint met het met het bedenken van onderwerp dat past bij Studio 78A. Maar het moet ook iets zijn wat Sjoerd Banga en ik op dat moment ook leuk vinden om te doen. De bedoeling was om rond Valentijnsdag de fotoshoot te doen. Dus al gauw kwam het idee om een boudoir shoot te organiseren. Dit doen we wel vaker en veel mensen vinden het ook leuk en speciaal om te doen. In dit geval wilde we niet een gewone boudoir shoot doen, maar er iets speciaals aan toevoegen. Na wat brainstormen ontstond het idee om het in een film-noir stijl te doen. Mooie donkere lingerie en de foto’s in zwart-wit.

Dan wordt het zoeken naar inspiratie voor poses die we kunnen gebruiken en locaties waar we de foto’s kunnen maken. Langzamerhand kreeg het idee meer handen en voeten. Een geschikte locatie is erg belangrijk. Als je een bepaalde sfeer wilt neerzetten of een bepaalde scene wilt doen, moet de omgeving hier wel geschikt voor zijn. Maar hij moet ook praktisch zijn. Gelukkig vonden we al snel een geschikte plek vlak bij de studio.

Voor deze fotoshoot is de kleding ook best heel specifiek. Het moet donkere lingerie zijn. Het liefst zwart. De kleding kunnen we natuurlijk niet verzorgen, maar het leek ons wel leuk om behalve lingerie ook andere kledingstukken te kunnen gebruiken en ook sieraden toe te voegen, zoals zwarte kanten kimono’s, ringen en chokers.

Om te kijken op welke wijze je de juiste sfeer kunt neerzetten en om promotie- en voorbeeldmateriaal te creëren hebben we van te voren een testshoot gedaan. Daar ben je vaak wel even mee bezig. We kijken dan waar we welke poses kunnen doen, of we nog specifieke dingen willen gebruiken en wat we met het licht doen. Op zo’n dag kom je er ook achter wat wel werkt en wat niet. Dit is de eerste keer dat je alles bij elkaar op camera ziet. Het model, de locatie, de kleding en de eventuele props. Omdat we dit van te voren doen, weten we tijdens de shoot zelf veel beter wat we wel en niet moeten doen en waar wat het beste tot zijn recht komt. Je kunt je dan tijdens de fotoshoot zelf veel meer op de mensen richten.

Voor de test shoot van deze fotoshoot was ik model en Sjoerd maakte uiteraard de foto’s. Dit is altijd leuk om te doen. Ik had wel vaker voor de camera gestaan, maar nog nooit voor een boudoir shoot. Met een boudoir shoot wil je graag de mooie en sensuele kant van iemand vastleggen, en omdat ik van mezelf helemaal niet echt flirty of sexy ben, was dat wel even wennen. Aan de andere kant is dat ook juist het mooie van zo’n shoot. Je stapt even uit je comfort zone. Het is uiteindelijk de bedoeling dat iedereen zich tijdens zo’n shoot volledig op z’n gemak voelt. En omdat ik de shoot ook zelf heb gedaan, weet ik hoe het voelt om aan die kant van de camera te staan en kun je die ervaring gemakkelijker delen.

Goed, dan heb we het idee, we hebben alles voorbereid, een test shoot gedaan, en dan? We willen natuurlijk uiteindelijk ook de vrouwen bereiken die het mooi vinden om zichzelf op deze wijze te laten fotograferen en om ons eigen enthousiasme over te brengen naar andere. Via met name social media hebben we bekendheid gegeven aan ons fotoshoot actie en daarbij ook een aantal van de foto’s geplaatst die tijdens de testshoot zijn gemaakt. Hierdoor hebben ze een idee van wat de bedoeling is.

Dit weekend is het dan zover. We hebben een aantal dames die we prachtig op de foto gaan zetten. Ik heb er heel veel zin om na alle voorbereidingen nu ook echt te beginnen.

Vera Wapstra